Tudom, ez nem egy gasztro blog, de az első szülinapra készített torta idekívánkozik receptestül, képestül :)
Kinder tejszelet torta
Hozzávalók a tésztához: 4 db tojás, 10 dkg cukor, 3 ek. víz, 4 dkg olvasztott Rama, 15 dkg finomliszt, 2 dkg kakópor, 1/2 cs. sütőpor, 1 tk. mézessütemény fűszerkeverék
A tészta elkészítése: A tojássárgákat kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a vizet és az olvasztott margarint. A lisztbe belekeverem a kakaóport, sütőport, mézesfűszert és lassan adagolom a masszához folyamatosan keverve. A tojásfehérjéket kézimixerrek keményre verem, majd összeforgatom az egészet. A sütéshez én egy sív alakú szilikon tortaformát használtam, oldalait kikentem margarinnal, aljába sütőpapírt vágtam formára, ebbe tettem a tészta felét, majd 200 °C-on kb.10 perc alatt készre sütöttem. Tálcára tettem hűlni és a másik felét is megsütöttem.
Hozzávalók a krémhez: 3 ek. cukor, 3 cs. vaníliás cukor, 2 dl tej, 2 dkg zselatin por, 4 dl habtejszín (én közben jöttem rá, hogy ez hatalmas mennyiség, ehhez a mennyiségű tésztához bőven elég a fele is - na majd legközelebb!)
A krém elkészítése: A tejet forralni kezdem a cukrokkal együtt, majd takarékra veszem és lassan hozzáadom a zselatint (vigyázat, csomósodik!!!). Adig főzöm, míg a zselatin el nem olvad teljesen, majd félreteszem hűlni. A habtejszínt (én Hulalát használtam) kézimixerrel keményre verem és a langyosra hűlt tejhez adom. Picit várok, hogy szilárduljon, majd az elsőnek sült tésztára kenem. Kicsit később rá lehet tenni a másik tésztát és a süti tulajdonképpen kész is. Csakhogy kitaláltam, hogy erre a tortára pillecukor máz és katicabogár kerül :) úgyhogy innen jött a szívás :D
Hozzávalók a pillecukor mázhoz: 15 dkg pillecukor, 1-2 ek. víz, kb. 40 dkg porcukor, a színezézhez ételfesték vagy természetes színezék (a receptek szólnk még étolajról is, de teljesen felesleges!)
A pillecukor máz elkészítése: A pillecukrot pici vízzel meglocsolom és egy tálban a mikróba teszem kb. 1 percre, hogy megolvadjon. Így egy iszonyatosan ragacsos masszát kapunk, amihez már adagolhatjuk is a porcukrot, amennyit felvesz. Amikor azon a ponton vagyunk, hogy kivágnánk az egészet a kukába, kezd normálissá válni, vagyis gyurmaszerű, formázható anyaggá. Ezt porcukrozott munkapulton kinyújtottam, a formát kivágtam belőle és a tortára helyeztem.
A katicát megformáztam belőle, a szemeket, a szárnyakat, a pöttyöket csokibevonóból készítettem.
Íme az eredmény: